Luidsprekers Aansluiten

Inhoudsopgave:

Luidsprekers Aansluiten
Luidsprekers Aansluiten

Video: Luidsprekers Aansluiten

Video: Luidsprekers Aansluiten
Video: How to Connect Speakers to Amplifiers | Home Audio Basics 2024, Mei
Anonim

Het is goed als je het kanaal-voor-kanaal versterkingscircuit kunt gebruiken bij het aansluiten van luidsprekers. Maar meestal is dit niet mogelijk en in negen van de tien gevallen tijdens de installatie van een audiosysteem is het nodig om bijvoorbeeld vier luidsprekers aan te sluiten op een tweekanaals apparaat of acht op een vierkanaals apparaat. Eigenlijk is daar niets mis mee. U hoeft alleen maar een van de bekende luidsprekerverbindingsschema's te gebruiken, bijvoorbeeld de parallelle verbindingsmethode.

Luidsprekers aansluiten
Luidsprekers aansluiten

instructies:

Stap 1

Sluit de draad van de positieve uitgang van de versterker aan op de positieve uitgangen van luidspreker A en B. Sluit eerst de uitgang van de versterker aan op de positieve aansluiting van luidspreker A en leid vervolgens de draad naar luidspreker B.

Stap 2

Sluit de negatieve uitgangsdraad van de versterker aan op de negatieve uitgangsaansluitingen van luidspreker A en B. Volg het voorbeeld van het aansluiten van de positieve uitgangsaansluitingen. Hetzelfde kan worden gedaan met meer luidsprekers.

Stap 3

In dit geval wordt een serieel-parallelle verbinding gebruikt, waarbij u eerst de positieve en negatieve uitgangen van de luidsprekerconnectoren met elkaar verbindt en vervolgens, volgens het bovenstaande schema, de klemmen van de laatste luidspreker verbindt met de uitgangsaansluitingen van de versterker.

Stap 4

Bereken de equivalente belastingsimpedantie van het versterkerkanaal bij parallelschakeling. Berekeningsformule: Zt = (Za x Zb) / (Za + Zb), waarbij Za en Zb luidsprekerimpedanties zijn. De Zt-waarde is de equivalente belastingsweerstand. Met de juiste aansluiting en berekening kunt u het luidsprekervermogen vergroten. Feit is dat door de parallelle aansluiting de belastingsweerstand recht evenredig met het aantal aangesloten luidsprekers afneemt. Het uitgangsvermogen zal dienovereenkomstig toenemen. Het aantal luidsprekers wordt beperkt door het vermogen van de versterker om bij lichte belasting te werken en de vermogenslimieten van de luidsprekers zelf, die parallel zijn geschakeld. Bijna altijd kunnen versterkers een belasting van 2 ohm aan, minder vaak - 1 ohm. Het is zeer zeldzaam om versterkers te vinden die op 0,5 ohm werken. In moderne luidsprekers kan de spreiding van vermogensparameters variëren van tien tot enkele honderden watt.

Aanbevolen: